Energieffektivisera fastigheten
Starta med en energikartläggning.
- Företag /
- Värme & Kyla /
- Energikartläggning
En energikartläggning ger ett helhetsperspektiv på hur fastigheten presterar energimässigt och förslag på vilka konkreta åtgärder som kan vidtas för att förbättra både ekonomi och miljöpåverkan. Tillsammans med samarbetspartners erbjuder HEM hjälp med både energikartläggning och energideklaration.
Energikartläggning
För att löpande kunna arbeta med energifrågor behövs ett tydligt utgångsläge. En bra grund är att göra en energikartläggning över verksamheten. Med en energikartläggning får du en tydlig överblick över vilken del av verksamheten som påverkar energikostnaderna mest och även förslag på hur kostnaderna kan minskas.
Energikartläggning är idag ett krav enligt lag för stora företag och denna ska förnyas var fjärde år. Även om samma krav inte ställs på mindre och medelstora företag så kan alla företag med en hög energianvändning eller hållbarhetsambitioner gynnas av att göra en energikartläggning som ger konkreta råd för hur man kan minska sin energiförbrukning.
Vem bör göra en energikartläggning?
Stora företag omfattas sedan 2014 av Energikartläggningslagen (EKL). Detta gäller företag som sysselsätter minst 250 personer och har en årsomsättning som överstiger 50 miljoner EUR eller en balansomslutning som överstiger 43 miljoner EUR per år. Lagen syftar till att främja förbättrad energieffektivitet i stora företag.
År 2023 trädde ett reviderat EU-direktiv i kraft, vilket innebär att från år 2025 kommer även stora energianvändare omfattas av lagen. Företag med en förbrukning över 2,8 GWh är då skyldiga att göra en energikartläggning.
För fastighetsägare och förvaltare finns det ett intresse att genomföra energikartläggning i syfte att minska driftkostnader och öka fastighetens värde.
För tilllverkningsindustrin kan en energikartläggning syfta till att optimera energikrävande processer och öka konkurrenskraften.
För företag med höga energikostnader är självklart den stora drivkraften att identifiera besparingsmöjligheter.
Företag med höga hållbarhetsmål eller hållbarhetsprofil är syftet att minska klimatpåverkan och förbättra miljöprestandan.
Vill du bli kontaktad?
Lämna dina uppgifter här. Vi kontaktar dig för att hitta en tid att mötas, fysiskt eller digitalt. Allt för att kunna ge råd, stöd och tillsammans hitta det bästa alternativet för just din verksamhet!
Varför genomföra en energikartläggning?
En energikartläggning av en fastighet är ett viktigt steg för att förstå och optimera byggnadens energianvändning. Här är några av de främsta anledningarna till att göra en energikartläggning.
Minskade energikostnader
En energikartläggning identifierar var och hur energin används i fastigheten. Genom att analysera energiförbrukningen kan du upptäcka ineffektiv användning och få förslag på åtgärder för att minska energislöseriet
Förbättrad miljöprestanda
Att minska energiförbrukningen minskar också utsläppen av växthusgaser och miljöpåverkan från fastigheten. En energikartläggning hjälper fastighetsägare att göra hållbara val som minskar byggnadens klimatpåverkan.
Följa lagkrav
I Sverige finns det lagkrav (Energikartläggningslagen, EKL) för stora företag att genomföra energikartläggningar.
Identifiering av investeringsmöjligheter
En energikartläggning visar ofta vilka områden som har störst potential för energieffektivisering. Detta kan inkludera investeringar i ny teknik, såsom energieffektiva värmesystem, belysning, fönster eller isolering.
Förbättrad inomhuskomfort och fastighetsvärde
Genom att optimera energisystemen kan man förbättra inomhusklimatet, till exempel genom att säkerställa jämnare temperaturer, bättre luftkvalitet och effektivare ventilation.
Riskminimering och framtidssäkring
Genom att minska fastighetens energiberoende och implementera mer effektiva system blir byggnaden mindre känslig för framtida förändringar i energipriser och eventuella energikriser. Det hjälper till att identifiera sårbarheter och möjliggör bättre förberedelser för framtida energimarknader och krav.
Ökad konkurrenskraft
För fastighetsägare som hyr ut till företag eller privatpersoner kan energieffektiviseringar göra fastigheten mer attraktiv. Lägre driftkostnader och bättre hållbarhetsprofil kan ge konkurrensfördelar på marknaden och locka fler hyresgäster eller köpare.
Hur går en energikartläggning till?
Så här går en energikartläggning till i korthet:
- Datainsamling: Insamling av uppgifter om fastighetens energiförbrukning, inklusive el, värme och kyla.
- Analys: Genomgång av energianvändningen för att identifiera ineffektivitet och områden för förbättring.
- Inspektion: Besiktning av fastighetens system, såsom uppvärmning, ventilation och belysning.
- Åtgärdsförslag: Rapport med rekommendationer för energieffektivisering och kostnadsbesparingar.
- Implementering: Företaget tar beslut om vilka av de föreslagna förbättringarna som ska implementeras.
Processen avslutas med uppföljning av resultat och effekter.
Boka ett digitalt möte
HEM erbjuder rådgivning, energikartläggning och framtidssäkring av energilösning. Vi erbjuder också energitjänster som innebär övervakning av drift- och underhåll under dygnets alla timmar, energiuppföljning och förslag på effektiviseringsåtgärder. Vill du veta mer om energitjänster? Ett första möte tar vi med fördel digitalt via Teams. Boka en tid som passar dig. I ett nästa steg kan vi träffas fysiskt.