Sophämtning i Halmstad

Här är tipsen för att din sophämtning ska gå så smidigt som möjligt!

Här i Halmstad är det vi på HEM som kommer och hämtar dina sopor. För att hämtningen ska fungera finns det några tips och regler som är bra för dig att känna till. Här har vi samlat allt du behöver för att enkelt bidra till en smidig sophämtning.

Hushållsavfallet hämtas normalt var fjortonde dag enligt ordinarie schema. Men vid jul och nyår kan hämtdagarna ändras och det kan då vara bra att hålla lite extra koll. I vår app - Mitt HEM - och här på hem.se hittar du alltid uppdaterad information. Behöver du byta storlek på din soptunna eller frekvens på dina hämtningar kan du göra det via formuläret på den här sidan.

Om du har lite avfall kan du ansöka om glesare hämtning, exempelvis var fjärde vecka. Det finns också möjlighet att dela kärl med en granne, eller att anmäla egen kompostering av matavfall – alla sådana ärenden hanteras via Halmstads kommun. Du kan även ansöka om tillfälligt uppehåll i sophämtningen om du till exempel är bortrest under en längre tid.

Tipsen för din sophämtning

Här är tipsen för att din sophämtning ska gå så smidigt som möjligt.

  • Ställ ut soptunnan senast kl. 06.00 på din sophämtningsdag. Är du osäker på när vi kommer och hämtar kan du ladda ner vår app - Mitt HEM - och se ditt schema.
  • Kontrollera att soptunnan står placerad enligt informationen på dekalen som sitter på locket. Det ska vara gott om öppen yta runt om, minst 50 cm åt alla håll. Det ska även vara fritt från växter, murar, staket eller andra föremål samt fri höjd ovanför.
  • Se till att vägen fram till din fastighet är framkomlig (minst 3,5 meter bred och fri höjd på minst 4,5 meter) och att det på vintern är skottat runt soptunnan.
    Kontrollera att locket går att stänga helt. Vid en överfull soptunna blir det svårt för oss att tömma.
  • Lägg allt du slänger i soptunnan i väl knutna påsar med dubbelknut. Lösa sopor ramlar annars lätt ut vid tömning och skräpar ner på din gata och i naturen. Dessutom sorteras alla påsarna i en automatisk sorteringsanläggning, vilket försvåras om det finns löst avfall.
  • Om du har en mindre mängd sopor välj en mindre soptunna (minsta storlek är 190 liter) så blir kostnaden lägre och vi sparar på miljön.
  • För dig med ett fritidshus välj sommarintervall så har du automatiskt ingen hämtning under vinterhalvåret och betalar endast grundavgiften.

Sophämtning hos dig

Vill du veta vilken dag vi tömmer din soptunna? Ladda ner vår app, kontakta oss via chatten här på hemsidan eller slå oss en signal 035-190 190.

Vi tar hand om ditt trädgårdsavfall

Med en trädgårdstunna för ditt trädgårdsavfall blir det både enkelt och miljösmart och du kan ägna mer tid åt att njuta i trädgården. Beställ din trädgårdstunna idag!

Hyr en container

Är du mitt uppe i en renovering, eller är det dags att rensa ut källaren? Vi erbjuder ett stort utbud av containrar som du kan hyra av oss. Kontakta oss så hjälper vi dig att välja rätt typ av container!

Slamsugning

För att din avloppsanläggning ska fungera och inte förorena miljön måste slamavskiljare och slutna tankar tömmas regelbundet. 

Storlek och hämtningsintervall

Här kan du enkelt byta storlek på din soptunna eller ändra tidsintervall för hur ofta vi ska komma och hämta dina sopor.

Byta storlek kostar en slant!

Innan du ändrar vill vi göra dig uppmärksam på att det kostar 150 kronor för att byta storlek på din soptunna. 

Har du frågor eller funderingar? 

Kontakta oss

Säker sophämtning

Alla som befinner sig i trafiken måste ha koll på sin omgivning – och sig själv. Vi som sitter bakom ratten på en sopbil måste uppmärksamma dig som trafikant. Och du som är trafikant måste beakta sopbilar och tänka på att de har blinda zoner där vi inte kan se dig. Med andra ord: vi behöver hjälpas åt för att undvika olyckor!

För oss är trafikolyckor otänkbart. Därför är våra sopbilar utrustade med speglar, sensorer och kameror bakifrån. Men fortfarande kan blindzonsensorer inte skydda dig till 100 procent. För oss som kör sopbil blir faran ännu mer påtaglig i bostadsmiljöer, som inte är skapade för modern sophantering. Vägar kan korsa cykel- och gångbanor. Det kan vara väldigt trångt. Och det kan finnas saker i närmiljön som skymmer sikten för föraren. Då är det extra viktigt att du som befinner dig i sopbilens närhet uppmärksammar dig för föraren.

Hur gör jag det?

  • Stanna när du ser sopbilen
  • Ta ögonkontakt med föraren
  • Vinka till föraren och bekräfta att hen ser dig

Följ färgerna – gör sorteringen enklare hemma!

I Halmstad kan du sortera ditt avfall och förpackningar i färgade påsar. Det gör det enkelt att göra rätt – och vi sköter resten!

Vintertips för din soptunna

Vi jobbar hårt för att sophämtningen ska flyta på även under vintern. Förutom hala vägar som påverkar framkomligheten för våra chaufförer, kan även snö och kyla ställa till det i form av fastfrusna påsar och oskottade ytor. För att hjälpa oss att hjälpa dig finns det ett par saker du behöver tänka lite extra på under vintermånaderna.

Avfallstaxa

Renhållningstaxan i Halmstads kommun består av en grundavgift och en rörlig avgift som du betalar för att vi tar hand om ditt avfall, hemma och på återvinningscentralen.