
Vintertips för din soptunna
Hjälp oss att hjälpa dig - följ några enkla tips för att underlätta sophämtningen vintertid
- Privat /
- Återvinn & sortera /
- Vintertips för din soptunna
Vi jobbar hårt för att sophämtningen ska flyta på även under vintern. Förutom hala vägar som påverkar framkomligheten för våra chaufförer, kan även snö och kyla ställa till det i form av fastfrusna påsar och oskottade ytor. För att hjälpa oss att hjälpa dig finns det ett par saker du behöver tänka lite extra på under vintermånaderna.
1. Håll snö och is borta från soptunnan
Se till locket inte har frusit fast utan går att öppna. Ta bort snö som eventuellt ligger på locket.
2. Håll vägen fram till soptunnan körbar
Se till att vägen framför din soptunna är sandad och skottad, så att vi kommer åt din soptunna och kan tömma den. Kan inte sopbilen ta sig fram till din fastighet eller soptunna på grund av otillräcklig skottning eller halkbekämpning kan det tyvärr leda till att vi inte kan tömma din soptunna.
3. Kolla så att påsarna inte har frusit fast
Skaka din soptunna för att se så att soppåsarna inte har frusit fast i botten på tunnan. Om de sitter fast är risken stor att din soptunna töms till hälften och resten får ligga kvar till nästa tömning. Eftersom det är ditt ansvar att lossa eventuella fastfrusna soppåsar kommer här några tips och råd:
- Se till att både soptunnan och soppåsarna är torra när de slängs.
- Låt avfallet rinna av ordentligt i slasken innan det läggs i soppåsen. Då undviker du att vätska rinner ur eventuella hål i påsen med risk för fastfrysning.
- Är soppåsen fuktig kan den placeras ute någon timme innan du lägger den i kärlet, men se till så att fåglar och andra djur inte kan komma åt den.
4. Låt soptunnan stå framme tills vi tömt
Vi tömmer så fort vi bara kan (på säkrast möjliga vis!) men ibland kommer vi lite senare än vanligt till följd av halka och snö. Låt därför din soptunna stå framme tills vi tömt den!

