Alla sopor i påse

Lösa sopor skapar stora bekymmer i sorteringen och påverkar därmed miljön.

Alla sopor som slängs i soptunnan måste först läggas i en knuten soppåse. En självklarhet för många, men tyvärr är det vanligt att prylar och annat löst skräp slängs direkt i soptunnorna.

För att sophämtningen ska fungera smidigt för dig och för att vår personal ska ha en bra arbetsmiljö är det viktigt att inget slängas löst i din soptunn. Lösa sopor ramlar lätt ut vid tömning och skräpar ner på din gata och i naturen.

Dessutom sorteras alla soppåsar i en automatisk sorteringsanläggning. Där skiljs de gröna påsarna med matavfall från övriga soppåsar. Löst avfall skapar stora bekymmer i den sorteringen. Lägg därför allt du slänger i soptunnan i väl knutna påsar.

Inget löst avfall i din soptunna

Somliga slarvar mer än andra. I filmerna nedan presenterar vi tre vanliga återfallsförbrytare när det gäller löst avfall i soptunnan. 

Soptunnan i villakvarteret

Vår prao följer med HEM:s chaufför för att tömma soptunnor. Men vad hittar han i soptunnan i villakvarteret? Tvättlinor, gamla badleksaker och annat löst avfall. Lägg ditt avfall i en påse med dubbelknut.

Soptunnan i trädgården

Vår prao fortsätter sitt äventyr på HEM och följer med vår chaufför för att tömma fler soptunnor. Men vad hittar han i soptunnan i trädgården? Löv, grenar och kvistar lämnas på återvinningscentralen eller i din trädgårdstunna.

Soptunnan på gården

Dags för soptömning på gården. Men vad hittar vår prao i soptunnan? Stängsel, hönsnät, staket, bensindunkar. Inget löst avfall i din soptunna, och framför allt rätt sak ska slängas på rätt plats – välkommen till återvinningscentralen.

Inga lösa sopor, tack!

Lösa sopor skapar stora bekymmer i sorteringen och påverkar därmed miljön. Lägg därför allt du slänger i soptunnan i väl knutna påsar.

Sorteringsguide

Att sortera rätt är inte så svårt som man kan tro – faktum är att det kan vara både enkelt och roligt. Vi vill inspirera dig att bli både ekonomi- och miljösmart på en och samma gång!

Förbered din sophämtning

För att sophämtningen här i Halmstad ska fungera finns det några tips och regler som är bra att känna till för dig. Här har vi samlat allt du behöver för att enkelt bidra till en smidig och hållbar sophämtning i Halmstads kommun.

Säker sophämtning

Alla bostadsområden i kommunen är inte optimerade för oss som tar hand om sophämtningen. På vissa ställen är infrastrukturen så gammal att det är svårt att komma fram. Och på andra ställen måste vi parkera långt bort och dra sopkärlen till sopbilen för att kunna tömma dem. Men det svåraste är att sitta bakom ratten och ha dålig sikt. Och samtidigt veta att det finns människor i närheten.

Hämtdagar soptömning

I Halmstads kommun är det vi på HEM som ansvarar för sophämtningen. Vi arbetar för dig och vår gemensamma miljö. Sophämtningen är aldrig så aktuell som när den uteblir. Vår ambition är därför att minimera antalet avvikande hämtdagar. Vi tycker, precis som du, att det bara ska funka.

Byta storlek på ditt kärl

Byta storlek och ändra din intervall

Här kan du enkelt byta storlek på din soptunna eller ändra tidsintervall för hur ofta vi ska komma och hämta dina sopor.