Tillsammans för ett renare Halmstad

Hotel Tylösand - resort med hållbarhet i fokus

Kan en anläggning med tusentals besökare om året bedriva en hållbar och miljösmart verksamhet för både djur, natur och människor? Jajamän, säger man på Hotel Tylösand där man i år miljöcertifierats och nu jobbar stenhårt på att energieffektivisera och bidra till att minska klimatavtrycket på mängder av sätt.

För de flesta branscher är miljöarbete och ett hållbarhetstänk en hygienfaktor idag i konkurrensen om alltmer upplysta och medvetna kunder. Som energi- och miljöbolag är mycket av det en naturlig del av arbetet, men i andra branscher kan startsträckan bli längre.

Därför är det extra kul att hitta goda exempel på hemortenbland företag som man faktiskt redan har ett fint samarbete med och levererar tjänster eller produkter till.

Clean Sea

På Hotel Tylösand arbetar man brett med allt detta med all personal med på tåget i allting från upphandlingar och närproducerat till val av uppvärmningsform, fjärrvärme, återvinning och sortering. Även i den direkta närmiljön har man engagerat sig och det på väldigt konkreta sätt.

Med havet som närmsta granne föll ett av valen i slutet av augusti på ett samarbete med företaget Clean Sea som arbetar för att rensa kusterna på skräp och plast. I Tylösand satte man som mål att under säsongen bidra med att plocka bort 1500 kilo plast och skräp från strand och kustlinje i närområdet.

- Havet är såklart jätteviktigt för alla oss som bor och driver företag här och vi ville ge något tillbaka. Därför tog vi kontakt med Clean Sea för att starta upp ett arbete. Starten var en stor gemensam städdag för personal, familjer, grannar och allmänhet, berättar marknadschef Andrea Hanné.

Under städningen fick alla närvarande även information om nedskräpningens konsekvenser och vikten av att få bort skräpet från hav och natur på land.  Efter den gemensamma städdagen har arbetet fortsatt tillsammans med Clean Sea och kommer att pågår tills man samlat in 1500 kilo plats och skräp längs med kustens hav och stränder.

- Vi ser ju hur det ser ut med nedskräpningen på stränderna och hur det förstör naturen och vilken fara det är för djuren. Vi hade dykare med och de hittade allt möjligt som grillar, en fåtölj och en toalettsits. Inget som hör hemma i havet, berättar Andrea Hanné.

Sparar värdefull el

Att använda den lokalproducerade fjärrvärmen, som är framdragen till hela anläggningen, till att värma upp fastigheten, inklusive spaavdelningen, gör att man kan spara värdefull el till sådant som el ska vara till och inte till att värma bort. En nog så viktig insats i samhällets energi- och klimatomställning.

För gäster och personal finns idag 24 laddplatser för elbilar och planer finns för solpaneler som skulle kunna försörja den egna anläggningen längre fram.

Med policyn att så långt det är möjligt samarbeta med lokala producenter, entreprenörer och leverantörer bidrar man också till minskade transporter och ger tillbaka till bygden.

Är man stor och stark ska man vara snäll, sa en gång världens starkaste och snällaste björn Bamse. Det är nog något som Hotel Tylösand vill och kan skriva under på och något man också jobbar för inför framtiden.

Hotel Tylösand - resorten vid sanddynerna

Med utsikt mot vackra Tylön och med havets horisont som fondtapet tronar Hotel Tylösand upp sig över sandstrand och sanddyner. Hit kommer gäster året om för att koppla av på spa, äta gott och sova ut inför arbete eller äventyr eller bara njuta av miljö och natur. Men en verksamhet som årligen välkomnar tusentals gäster kräver hållbarhet och insikt i både sin historia och framtid. Något som ledning och personal anammat.

Artiklar Hållbarhet Halmstad

Hållbarhet

Hur arbetar vi på HEM med olika områden inom hållbarhet? ...och hur bidrar det till ett hållbart Halmstad? Här hittar du förhoppningsvis några av svaren!

Kraftvärmeverket Kristinehed

Fjärrvärme

I ett växande samhälle ska energin som produceras användas rätt och för bästa möjliga ändamål. Inte till att värma våra bostäder.