På Petterssons Miljö i Kistinge mellanlandar en rad material innan de transporteras för att återvinnas. I många år har bolaget varit entreprenör åt HEM och möjliggjort en rad insamlingar och miljöåtgärder i Halmstad. Idag bistår man bland annat med slamtömning och tömningar av förpackningsstationerna i kommunen.
Petterssons Miljö, tidigare Petterssons Miljöåkeri, är ett familjeföretag grundat av nuvarande ägarnas farfar på 1940-talet. Från första början var man taxibolag men i och med inköpet av den första lastbilen kom avfallshanteringen in i bilden och sedan dess har man växt starkt på återvinningsfronten och fordonsinköpen har blivit fler och varierade.
Anna Pettersson, barnbarn till grundaren, har jobbat många år i företaget och suttit på många av stolarna. Chaufför, styrelseordförande, vd, ekonomiassistent och numera driftchef för spol- och slamverksamheten och styrelseledamot. Bland Annas övriga 4 syskon så kör en spolbil och två sitter i styrelsen i företaget som idag har 33 anställda varav 25 chaufförer som utgår från Halmstad, Falkenberg eller Varberg. Upptagningsområdet är i dag hela Hallands län från Kungsbacka i norr till Laholm i söder.
Från FTI till HEM
Ansvaret för att tömma containrarna på förpackningsstationerna är inget nytt för Petterssons. Innan HEM vid årsskiftet tog över det ansvaret körde företaget åt dåvarande FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen. När HEM tog över fick man insamlingen av papper och plast medan HEM själva kör in glas, metall och tidningar.
Under några år hade Petterssons också städuppdraget på återvinningsstationerna i Halmstad vilket inte var en liten uppgift med tanke på att vissa invånare ständigt tycks missta förpackningsstationerna för återvinningsstationer.
- Det är väldigt olika på olika ställen hur skräpigt det blir, men på vissa stationer kan man städa sju dagar i veckan och det är lika illa dagen efter. Vissa människor bryr sig helt enkelt inte och det händer när vi kommer ut att man ser bilar som ”smyger därifrån”, säger Bengt Arman, driftchef.
Han understryker att det inte är meningen att företagets chaufförer ska behöva ta fighten och säga till kunder som gör fel, men ibland blir de tvungna. De invånare som medvetet gör fel har sällan några bra argument för varför de bara dumpar sitt skräp på fel ställe.
- De slänger i alla fall inte det i skogen. Men det blir en dyr hantering när vi eller andra måste ta hand om det och städa upp. Det är ju så enkelt att bara åka till återvinningscentralen, säger Bengt.
Städningen sköter företaget alltså inte längre i Halmstad, men väl i Falkenberg, Varberg, Hylte och Kungsbacka och situationen är ganska lik i de olika kommunerna.