Noga reglerat
På HEM har han mest kontakt med kollegorna i Vågen ute på Kristinehed. Det är de som kontaktar honom om något lass bränsle varit av sämre kvalitet. Som för ett tag sedan då till exempel pappers- och plastremsor krossades för dåligt och skapade bekymmer för traversen in i pannorna.
- Då får vi göra på annat sätt och krossa fler gånger. Remsor kan orsaka bränder så det vill vi inte få med i lassen. Att sådant ändå händer beror på att krossen slits hela tiden och då får man byta ut delar, förklarar Magnus.
En rundvandring på området kanske ger den oinvigde en känsla av gamla dagars ”soptippar”, men här har varje hög och varje fraktion ett syfte, ett längre liv som återvunnet och förädlat eller som sorterat för energiutvinning till fjärrvärme.
Att ta hand om avfall är noga reglerat och kostar pengar och det måste det få göra. Skandaler i avfallsbranschen, som gigantiska och ännu mer tragiska Think Pink företaget som tog betalt för att återvinna avfall för att sedan bara dumpa det i känsliga naturområden med katastrofala följder för natur och människor, visar att om något är för billigt för att vara sant så ska man passa sig.
Magnus Bengtsson menar att de seriösa och lagliga aktörerna känner stolthet för att göra rätt och ta hand om avfallet på bästa sätt. Det flesta avfall kan få nytt liv och bidra till att båda spara planetens resurser och till en mer hållbar användning av allt som redan finns. Det blir en win-win för både ekonomi och miljö om det görs på rätt sätt. Det någon vill bli av med kan bli det som en annan behöver för sin verksamhet.
- Det finns inga genvägar när man hanterar avfall. Ska det gå rätt till kommer det att kosta pengar.
I framtiden tror han att återvinningsföretagen kommer att få ännu mer att göra och att vi blir allt bättre på att hitta sätt att göra nya produkter av det som idag ses som avfall.
På så vis kommer vi ännu närmare mottot ”den enes skräp den andres guld”.