Tillsammans för ett växande Halmstad

Ranagård - ett samarbete som gav nya lösningar

 

Det tog sin lilla tid, men nu står Halmstads senaste och nyaste stadsdel Ranagård i stort sett klar. Granne med både skog och hav som det sades i annonserna inför byggstarten tronar området upp sig med en bredd av boendeformer, grönytor, skola och äldreboende.

Området fanns med i kommunens översiktsplan sedan 2014 men projektet drog i gång först 2019 och vilken start man fick med coronautbrott och materialbrist som följd och därefter elpriskrisen som fick hela bostads- och byggmarknaden att stanna av.

När man idag går runt på gatorna i området märks inte det där av särskilt mycket. Några av husen är inte färdigbyggda och vissa lägenheter står ännu tomma, men i mångt och mycket är det mesta färdigställt och väntar bara på rabatter, gräsmattor och lite fix.

Blandad bebyggelse

Johan Rex är projektansvarig på kommunens samhällsutvecklingsavdelning och en av dem som var med i planering och under bygget av Ranagård. Enligt honom lades stort fokus på att skapa ett område med blandade bostäder. Hyresrätter, äganderätter, bostadsrätter, lägenheter och villor skulle samsas på ytorna och vara en garant för en ökad mångfald och mindre segregation då storleken på plånboken hos de boende inte skulle vara avgörande för valet av bostadsområde.

- Ranagård har ur bland annat det perspektivet blivit väldigt uppskattat när vi får besökare från andra kommuner. De har ofta hört talas om området och alla speciallösningar vi gjorde och vill veta mer, berättar Johan Rex.

Ranagård tar vid där området Albinsro slutar. Man skulle tänka att gränsen är näst intill osynlig mellan två bostadsområden, men här syns tydligt trenderna i byggnation och arkitektur mellan byggåren. På Ranagård dominerar till exempel teglet i en mängd olika färger och mönster i den mer varierade arkitekturen.

- Det vi la stort fokus på i Ranagård var att verkligen genomdriva de planer som gjordes. Det är lätt att vilja ta genvägar och välja billigare och inte lika estetiskt snygga lösningar när bygget börjar kosta pengar men där var vi stenhårda från kommunen. Vill ni göra X måste ni göra Y. Och det blev ju bra. Det är väldigt snygga byggnader, säger Johan Rex.

Ranagård är placerat i en sekundär zon för vattentäkt vilket medför höga krav på rening av vatten. Det medförde nya utmaningar för planeringen, men blev riktigt lyckat. Genom att skapa många och genomgående grönytor i området skapades möjligheter både för att kunna ta emot och filtrera vatten. Lösningar har också gjorts för att leda av vatten vid 100-årsregn och översvämningar.

Möjliggörare för tjänster

Per-Anders Bengtsson på Halmstads Energi och Miljö, HEM, är även han mycket nöjd med hur Ranagård vuxit fram och för att hans arbetsgivare kunnat vara med som samarbetspartner i projektet och en möjliggörare med de tjänster som HEM har i form av el, avfallshantering och inte minst fjärrvärme.

- För oss är det viktigt att vi är med tidigt i en planering av sådana här områden. Alla behöver ju energi och avfallslösningar men jobbar man inte med frågorna kanske det är lätt att inte räkna på hur breda gatorna bör vara för att sopbilen ska kunna komma fram eller att man ska samordna grävningar för elkablar, fjärrvärme och annat, säger han.

Från HEM:s sida var leveranser av fjärrvärme en stor prioritering eftersom just fjärrvärmen är en av de viktiga pusselbitarna i klimat- och energiomställningen som hela samhället måste ta på allvar.

- Vi sprider gärna budskapet om att använda rätt sak på rätt plats och el ska inte användas till att värma upp hus utan till annat i samhället där det behövs bättre, konstaterar Per-Anders Bengtsson.

Johan Rex instämmer i vikten av att alla samhällsaktörer i ett projekt måste vara med tidigt, inte minst för att alla delar av bygget ska ske i rätt ordning. Det sparar både tid och pengar.

Ett annat fokus under projektet från både kommunens och HEM:s sida var ett ökat samarbete med akademin och forskningen. I HEM:s fall kring nya fjärrvärmelösningar. Samarbetet internt i projektgruppen fungerade väldigt bra enligt både Rex och Bengtsson.

- Vi ska jobba hållbart och då behövs alla goda idéer och samarbeten. Energi och klimat kommer att bli ännu viktigare i framtiden och då måste man ha tänkt till innan, säger Johan Rex.

Vackra grönområden

Båda tror att man lärt sig mycket under resans gång i arbetet med Ranagård. Inte minst har det skapat en ökad medvetenhet om just vikten av samarbete och att ta in varandras kompetenser över gränserna för att få en bra helhet. Alla bidrar med sin expertis och så litar man på det.

Johan Rex är speciellt nöjd med de vackra grönområdena som ju har en nödvändig funktion men som också skapar trevliga inslag för lek och vila. Stenmurarna/gärdesgårdarna som avdelar ytor över hela Ranagård är inte bara vackra utan också ett kulturarv att bevara.

- Stenmurarna fanns på området vi ville bygga på och de var skyddade. För att få bygga var vi tvungna att riva och flytta gärdsgårdarna. Vi har bevarat de vi har kunnat bevara, en del har flyttats och en del blivit ersatta med nya. Nu har vi mer än en kilometer stenmur på Ranagård och de gör också känslan lite unik.

Per-Anders Bengtsson flikar in att det är spännande att få vara med i att planera och ta fram ett sådant här område, se hur det växer fram till en helhet med nya lösningar och smarta innovationer.

- Jag tror att en del bara ser HEM som ett energibolag men vi är ju mycket mer än så när Halmstad ska växa. Vi vill vara med och lyssna in och ha dialog kring det vi kan och ska leverera. För oss är det verkligen viktigt att vara relevanta och aktuella i samhällsbyggandet.

Båda två tycker att alla samarbetspartners lärt sig hur man bäst arbetar tillsammans. Det får inte bara bli att lämna över stafettpinnen till nästa utan att ha en helhetssyn och jobba på nya sätt tillsammans.

Halmstadlösningar

En sak som blivit uppenbart i arbetet på Ranagård är att man inte alltid kan förlita sig på vad andra gjort och bara köra på. Ibland krävs det finlir för att få ihop det.

- Det dyker upp situationer då man måste vara lite modig och tänka helt nytt och inte bara med ny teknik. Lägen då vi behöver hitta egna Halmstadlösningar utifrån just våra förutsättningar här, förklarar Johan Rex.

Trots att han nu arbetat många år med projektering och stått otaliga timmar vid rit- och planeringsbord tycker han det är lika kul att komma ut och se planerna växa fram i verkligheten.

Och växer gör Ranagård fortfarande. Huset med äldreboendet är till exempel uppfört för att kunna byggas ut i etapper vid behov av fler platser än dagens 60.

Förutom äldreboende och skola finns det i stort sett ingen annan service alls i området vilket Johan Rex tycker är synd. En frisör, butik, pizzeria och liknande hade kanske blivit ytterligare ett lyft, men med närheten till Flygstaden, Söndrum och även city kanske lönsamheten blivit för dålig. Den biten är något att se över mer i kommande projekt och kanske tänka centrum med utrymme just för service, butiker och annat i ett område som Ranagård.

Men med havet, skogen OCH köpcentrum bara ett stenkast bort lär det ändå inte gå någon nöd på de boende på Ranagård och från alla som varit inblandade i områdets genomförande bär man med sig många värdefulla insikter och lärdomar till kommande projekt.

Några av dem är att sätta klara och tydliga mål tidigt och spela in alla aktörer.

- Det kommer fler projekt framöver som Stationsstaden och Tullkammarkajen. Där finns nya möjligheter inte minst till att använda spillvärme från industrier till fjärrvärmelösningar. Det finns massor nytt att testa, summerar Johan Rex.

 

Tillsammans för fjärrvärme

Tillsammans för fjärrvärme

Den 12 maj gick startskottet för årets underhållsperiod i kraftvärmeverket på Kristinehed. Efter det är inget sig likt under följande sommarmånader då HEM-anställda och tillresta entreprenörer från både Sverige och Europa intar anläggningarna för reparationer, underhåll och upprustningar av teknik och maskineri.

Kraftvärmeverket Kristinehed

Fjärrvärme

I ett växande samhälle ska energin som produceras användas rätt och för bästa möjliga ändamål. Inte till att värma våra bostäder.

Vi hjälper dig!

Har du frågor och vill veta mer om fjärrvärme, energieffektivisering, fjärrkyla, el, laddlösningar eller solcellspaneler? Kontakta någon av oss så hjälper vi dig!