Sorteringsguide

Det finns många skäl till varför man ska sortera sina sopor - miljö, plånbok och hållbarhet är några.

Så här sorterar du!

Att sortera rätt är inte så svårt som man kan tro – faktum är att det kan vara både enkelt och roligt. Vi vill inspirera dig att bli både ekonomi- och miljösmart på en och samma gång!

Det finns många skäl till varför man ska sortera sina sopor - miljö, plånbok och hållbarhet är några. Vi behöver tillsammans se till att spara energi och naturresurser på vår jord. Olika sopor behöver olika metoder för att effektivt kunna återvinnas. Så här ser du till att sortera rätt!

Så sorterar du rätt

I soppåsen

Sopor som inte är förpackningar och tidningar slänger du i den vanliga soppåsen. Exempel på detta kan vara blöjor, bindor, tops, dammsugarpåsar, fönsterkuvert, pennor och cigarettfimpar.

I gröna påsen

Den gröna påsen är både för dig som bor i villa och i HFAB-lägenhet eller hos privat fastighetsägare med brun matavfallstunna. I gröna påsen lägger du ditt matavfall, allt som blir över på skärbrädan efter att du tillagat maten och allt som finns kvar på tallriken efter att du har ätit den. Bor du i lägenhet hos hyresvärd  som inte infört matavfallsinsamling lägger du ditt matavfall i din vanliga soppåse. Läs mer om utsorteringen av matavfall.

Sorteringsguide Avfall Tidningar
Sorteringsguide Avfall Platsförpackningar

Till återvinningsstationen

Återvinningsstationen ägs och drivs från och med 1 januari 2024 av oss på HEM. Vi tar över ansvaret från Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI). På återvinningsstationen lämnar du förpackningar av:

  • Papper
  • Plast
  • Glas
  • Metall
  • Tidningar

Till återvinningcentralen

Välkommen med ditt avfall till någon av våra återvinningscentraler. Här lämnar du exempelvis:

  • Farligt avfall
  • Elektronik
  • Grovt avfall
  • Trädgårdsavfall
  • Bygg- och rivningsmaterial

Återbruk & Byggåtervinning

Har du saker som du inte längre behöver men tror att någon annan kan få nytta av tar vi gärna emot dessa i vår återbrukscontainer på Flygstaden eller Villmanstrand. Byggåtervinningen ligger även granne med oss på Villmanstrand.

Vad kan du lämna och inte lämna hos oss? 

Vad gör du exemplevis med asbest, eternit och matolja? Här har vi samlat all information inför ditt besök.

Genomskinliga sopsäckar på ÅVC

Från den 1 januari 2023 kan du inte längre slänga färgade sopsäckar med avfall på våra återvinningscentraler i Halmstad. Packa istället ditt avfall i genomskinliga säckar om du vill slänga hela säcken i brännbart eller sortera det du vill slänga efter material och töm säcken i rätt container. På så vis går mer material till återbruk och återvinning istället för att eldas upp. Plockanalyser av det som slängs i sopsäckarna visar att bara en tredjedel är rätt sorterat. Tillsammans kan vi bli bättre och spara planetens resurser

Det här slängs till förbränning på återvinningscentralerna i Halmstad idag:

33% är rätt sorterat och ska eldas upp
25% är förpackningar och tidningar
10% är övrig plast
12% är textil
20% är övrigt återvinningsbart

Våra återvinningscentraler

Varmt välkommen till våra fyra återvinningscentraler runt om i Halmstad kommun. Här kan du lämna ditt gamla kylskåp som slutat fungera, virke som är murket, målarfärg, däck med mera. Under respektive central kan du läsa mer om vad du kan lämna där samt se våra öppettider.

Alla sopor i påse

Alla sopor som slängs i soptunnan måste först läggas i en knuten soppåse. En självklarhet för många, men tyvärr är det vanligt att prylar och annat löst skräp slängs direkt i soptunnorna.

Avfallstaxa

Renhållningstaxan i Halmstads kommun består av en grundavgift och en rörlig avgift som du betalar för att vi tar hand om ditt avfall, hemma och på återvinningscentralen.