Andreas Ershammar gillar sitt jobb och kollegorna. Mycket av jobbet handlar om att se till att allting flyter på, att inte något fastnar på banden och orsakar stopp. Att se till att matavfallet i slurryn håller lagstadgad kvalitet och att anläggningen hålls ren och snygg från en dag till en annan.
På skärmarna i kontrollrummet har killarna koll på alla moment från det att bilarna släpper sin last i diket tills dess att avfallet antingen hamnar i matavfallsdiket eller i containrarna som ska in i värmeverket.
Rådjur och flytspackel
På de löpande banden, som leder avfallet förbi de kameror som avgör om en påse är grön för matavfall eller ska till förbränning, kan i stort sett vad som helst åka förbi och de tre kollegorna har sett det mesta under åren.
- Första veckan kom ett helt kassaskåp, Vi har haft rådjur, vildsvinshuvuden, mikrovågsugnar, toalettsitsar, flytspackel och tonerfärger som färgade halva anläggningen blå. När vi började kom även verksamhetsavfall in hit och då var mycket löst och fastnade, förklarar Andreas Ershammar.
När man drog igång var allt nytt och det var knappt ens leverantörerna av tekniken visste hur allt skulle skötas. Sedan dess har killarna bidragit till egna lösningar på vardagliga utmaningar i sorteringen. Till exempel har man satt en luftblås som får bort lös plast från matavfallsbandet, man har lutat vissa delar av de löpande banden för att få bort glasflaskor och burkar som ligger löst.
- Vi får bort mycket mer skräp nu än när vi började. Då var mycket mer felslängt i gröna påsen också och det var svårt att hålla kvalitetskraven på under 20 i måttet man mäter med. Sedan dess har man skärpt kraven och vi ska hålla oss under 10. Det klarar vi nu med råge och ligger under 5, säger Andreas Ershammar.
En anledning till att kvaliteten ökat är att man idag får in rent matavfall från skolkök, livsmedelsbutiker och andra kommuner som komplement till de egna hushållen i Halmstad.