Pär söker lösningar för fjärrvärmen i samarbeten

En ganska positiv filantrop som inte räds att hugga i vare sig det rör uträkningar på papper eller att hugga träd i skogen. En man med fascination för matematikens tydlighet och en kärlek till landsbygdens enkelhet.

Sådan är han, Pär Mann, sedan i mars 2022 chef för HEM:s största affär fjärrvärme/fjärrkyla.

Född i Västergötland för 47 år sedan, men utvandrad till Göteborg för studier på Chalmers och Handelshögskolan med ingen mindre än Mister Fjärrvärme Sven Werner som handledare. Det blev civilingenjörsutbildning med energiinriktning och exjobb på Göteborgs Energi där Pär Mann trivdes så bra, och de med honom, att det senare ledde till tjänst efter utbildningen.

Men där gick vi händelserna lite i förväg. Efter ett tips om en ledig tjänst 2007 på Borås Energi var det dit han först kom. Arbetet bestod främst i nätberäkning och energisystemsanalys som för oss oinvigda kan tyckas torrt och komplicerat men som för en självutnämnd ”räknenisse” som Pär var rena paradiset.

- Jag gillade ju att räkna och trodde att det var det här jag skulle syssla med i all evighet. Det finns en tjusning och tillfredställelse med matematik när man kommer fram till ett exakt resultat. Jag känner en drivkraft i tydligheten. Det är svart eller vitt. Antingen är det färdigt eller inte.

2011 blev så en tjänst ledig på Göteborgs Energi som energisystemanalytiker och för Pär, som var bosatt i Göteborg, var det naturligt att byta arbetsgivare och slippa pendla till Borås. 2012 dök möjligheten upp att ta över släktgården i Älvsered med allt vad det innebar av skog och mark och en dröm om djur och livet på landet.

- Vi trivdes jättebra i stan och först tillbringade vi helgerna på gården och byggde och fixade för att kunna bo där permanent. Under den tiden insåg jag att jag hade ett jättestort intresse för både att bygga och att jobba i skogen. Som tur var för det finns alltid något nytt att göra så man sitter aldrig arbetslös.

Nöjd med läget

Sysslolös behövde han inte heller vara på arbetet för åren gick och det hände massor på Göteborgs Energi och någon större längtan efter förändring hade han inte men när tjänsten på HEM dök upp 2022 tog Pär Mann ändå chansen.

- Jag har egentligen aldrig haft något riktig plan för en karriär eller så. Det mesta har succesivt kommit i etapper. Jag har alltid varit nöjd med det jag haft och inte strävat efter förändring eller något mer, men å andra sidan är jag inte så rädd av mig så dyker något upp så tar jag chansen, förklarar han.

I ungefär samma veva som han bytte jobb och blev affärsansvarig för fjärrvärmen, HEM:s största affär och inkomstkälla, gick Ryssland in i Ukraina och alla spelregler förändrades på bränslemarknaden. Fjärrvärmeaffären som tidigare varit förskonad från större och kritiska utmaningar och genererat stora intäkter till HEM och kommunen började nu gunga.

- Det förändrade ju det mesta, men jag är faktiskt inte så orolig. Det känns trots allt som att vi kan påverka vår situation och att jobba med energi har ett högre syfte och som kommunens energibolag ännu mer så eftersom överskottet av det vi skapar går tillbaka till kommunen.

Att vara så optimistisk i ett läge där fjärrvärmebolagen står inför stora utmaningar låter kanske konstigt, men egentligen finns det massor av möjligheter, menar Pär Mann.

Dessutom, och minst lika viktigt, så finns det enligt Pär Mann en stor vilja på HEM att bidra till förändring, effektivisering och nytänk. Den breda förståelsen, all samlad kompetens, engagemang och fokus kommer vara avgörande för hur bra HEM lyckas i sin förflyttning.

HEMs nya strategi fram mot 2040 fokuserar på att säkra fjärrvärmeaffären långsiktigt.

För att lyckas med den förflyttning som fjärrvärmen står inför har HEM i sin strategi en rad ledord; Fokusera på resurshushållning och öka andelen lågvärdig värme, det som kallas spillvärme, i bränslemixen för att undvika att behöva göra investeringar i nya förbränningsanläggningar är två viktiga delar. Lägg därtill att sänka nättemperaturerna, minska klimat- och miljöavtrycket, systemoptimering samt inte minst att ingå samarbeten och värdenätverk.       

- Det finns även en gedigen lista på aktiviteter för att nå de strategiska målen. Flera av dess omfattar våra intressenter, våra kunder, leverantörer och även ägare. Beroendet av vår omgivning ökar och för att nå framgång så görs det tillsammans genom samarbete. Dessutom är flertalet aktiviteter kopplade till varandra så den breda framdriften är viktigt för att nå synergier. Sammantaget är det detta som gör mig optimistisk nu för det finns en bra plan med aktiviteter och tydliga mål, säger Pär Mann.

Släpper jobbet

Att ha bolagets största affär på sina axlar innebär väl att man tar jobbet med sig hem och grubblar på lösningar? Nej, för Pär Mann är, enligt honom själv, bra på att släppa jobbet vid dagens slut och färden går hemåt.

Trots, eller kanske på grund av, många år i storstan trivs han allra bäst på gården på landet vilken har rustats upp och utökats med en rad guldkorn genom Pärs hantverk under åren. Här har han bland annat byggt både bastu och orangeri och här trivs även alla djuren. Inte minst korna av rasen Hereford med favoritkossan Doris i spetsen, Pärs tredje hälft” enligt egen utsago.

- Hon är så personlig. Kommer du dit ska hon fram och kramas.

Hästar, får, höns, katter och snart en hund som döttrarna drömt om länge, pockar också på uppmärksamheten på gården.

Efter första månaden på nya året redan bakom oss sträcker sig 2025 ut med ett blankt blad där mycket kan hända. Och inget av det räds Pär Mann. Det finns ju en plan.

- Jag är i grunden optimistisk och grubblar inte så mycket. Däremot tycker jag att det mesta är spännande, även det som är utmaningar. Så jag ser fram emot allting vi kan göra och åstadkomma under 2025.

Fördelarna med fjärrvärme

Är det dags att se över uppvärmningen där hemma eller planerar du att bygga nytt hus? Ja då lönar det sig att se över vilka alternativ som finns och vad dessa innebär innan du väljer, både för plånboken och för klimatpåverkan. Här sammanfattar vi plus och minus med fjärrvärme som uppvärmningsalternativ för ditt hus.

Ranagård - ett samarbete som gav nya lösningar

Det tog sin lilla tid, men nu står Halmstads senaste och nyaste stadsdel Ranagård i stort sett klar. Granne med både skog och hav som det sades i annonserna inför byggstarten tronar området upp sig med en bredd av boendeformer, grönytor, skola och äldreboende.

Höganäs Gjuteri

Tillsammans med Höganäs

Med målet att ”få industrin att göra mer med mindre” hittar Höganäs i Halmstad ständigt nya sätt att förvandla gårdagens skrot till dagens metallpulver för morgondagens teknik och produkter. Med eld, värme, vatten och luft framställer man i Halmstadanläggningen det berömda pulvret.