Textilinsamlingen ökade 273 procent i Halmstad

Att den nya textillagen, som trädde i kraft den 1 januari i år, skulle få sådant enormt genomslag var det nog få som trott. Men även i Halmstad möttes personalen på återvinningscentralerna av berg av kläder och textilier när den första helgena efter nyår var över. 

- Det blev en chock för oss vilka mängder av textilier som kom in direkt första helgen, säger Peter Gustavsson, chef för HEM:s återvinningscentraler.

Samarbetet med Human Bridge

Sedan 2021 har det gått att lämna in textilier för återbruk och återvinning på HEM:s återvinningscentraler där HEM då tecknade samarbetsavtal med välgörenhetsorganisationen Human Bridge. Men aldrig tidigare var mängderna i närheten av dem som kom efter den nya lagen uppmärksammades.

- Inlämningen av textilier i januari 2025 ökade med 273 procent jämfört med samma månad 2024, säger Peter Gustavsson.

Han har inget svar på vilka psykologiska faktorer som ligger bakom att så många invånare plötsligt började gå igenom sina garderober och linneskåp för att lämna in textilier och kläder på det nya året.

- Första helgen växte kassarna och säckarna till berg vid insamlingscontainrarna på återvinningscentralerna. Jag har aldrig sett något liknande. Vi hade en bra dialog med mottagaren och kunde snabbt få hjälp och de kom kontinuerligt och tömde så det fungerade bra. Nu är det mer normala mängder, förklarar Peter Gustavsson.

Textilhög på Flygstadens återvinningscentral

Textilinsamlingen i Halmstad

Tillsammans med Human Bridge har HEM nu också bytt ut de mindre insamlingskärlen på återvinningscentralerna till större sjöfartscontainrar med burar där kunderna kan gå in och lämna sina textilier.

I dessa containrar ska det bara lämnas textilier, men emellanåt har personalen även hittat annat som kunder lämnat in för återbruk med adress till Haldahuset och loppis. Kan hända beror detta på att man misstar textilcontainern med den container för återbruk som använts på just Villmanstrand under några år.

Peter Gustavsson och Mattias Hellqvist på Flygstadens ÅVC

Peter Gustavsson och Mattias Hellqvist på HEM 

Allt ska vara torrt och rent

Mattias Hellqvist arbetar på återvinningscentralen på Villmanstrand. Han upplever att kunderna i Halmstad är intresserade av textilinsamlingen och får en hel del frågor kring varför hela kläder skall läggas i samma insamling som trasiga material.

- Många tycker det är konstigt att allting kan läggas i samma behållare, men vårt uppdrag är ju att samla in det och sedan sorteras allting på annat håll genom Human Bridge. Därför funkar det att lämna in allt tillsammans, förklarar han.

Det enda man egentligen behöver veta är att de textilier som lämnas in ska vara torra och rena. Kontaminerade kläder, alltså sådant som blivit missfärgade av olja, färg eller kemikalier ska inte in i textil utan slängs som brännbart avfall. Detsamma gäller större mattor, stoppade kuddar och täcken. Även svårt nedfläckade babykläder, som kanske fått utstå både bajs och kräkningar, kan gå till energiåtervinning.

Man får ha lite eget omdöme. Är något riktigt trasigt eller nedsmutsat så vill ju ingen annan heller hantera eller ha det och då kommer det förmodligen att gå till förbränning. Då kan man lika gärna slänga det i restavfallet eller containern till energiåtervinning, säger Mattias.

 

Osäker på hur du ska sortera dina textilier?

Från och med den 1 januari 2025 är det lag på att lämna in textilier till återvinning. Läs vår artikel om vad som gäller, vad du kan lämna och hur dina gamla kläder får nytt liv. ​👉 Nu ska dina textilier återvinnas – läs mer här »

Nu ska dina textilier återvinnas

Varje år handlar vi svenskar mängder med kläder och textilier. Tyvärr hamnar mycket av det med tiden i soppåsen i kölvattnet av nya trender. Men den 1 januari i år kom en ny textilinsamlingslag som gör det förbjudet att slänga textilier i hushållssoporna. Kläder och textil du inte längre vill behålla ska nu lämnas till insamling för ökat återbruk och återvinning.

På återvinningscentralen

På återvinningscentralerna kan du lämna vitvaror, elektronik, virke, isolering, målarfärg, däck, textilier, frigolit, fallfrukt, trädgårdsavfall, med mera.

Återbruk

Att återbruka innebär att förlänga livet på saker istället för att slänga dem. Genom att lämna in föremål till återbruk bidrar du till en mer hållbar framtid – samtidigt som andra får glädje av det du inte längre behöver. I Halmstad gör vi det enkelt för dig att lämna in till återbruk.