Viktigt vara på sin vakt mot skummisar i avfallsbranschen

Alla branscher har sina rötägg, men inte alla ställer till så stor skada som företaget Think Pink som nu står inför rätta, åtalade för en lång rad miljöbrott runt om i Sverige. Med kriminella som vill tjäna snabba pengar på att handla med avfall gäller det för seriösa bolag att både vara på sin vakt och att gå före med gott exempel. På HEM arbetar man aktivt för att inte få in illegalt avfall i förbränningen på kraftvärmeverket på Kristinehed.

Det trodde man väl inte att något så smutsigt som avfall kunde bli ännu smutsigare. Men det har alla turer med företaget Think Pink visat de senaste åren. Think Pink med Bella Nilsson, dåvarande ägaren och ansiktet utåt, i spetsen gjorde raketkarriär i avfallsbranschen genom att erbjuda avfallstjänster från företag och andra som behövde bli av med sitt avfall på ett smidigt sätt.

Tyvärr utvecklades detta ”smidiga” till rena miljöskandalen sedan avfall dumpats i skog, vid sjöar, naturreservat och vid vattentäkter med stor förödelse som följd för natur, djur och människor.

Rättegången inleddes nyligen mot ägarna och en rad andra inblandade och den förväntas pågå under ett par år. Ärendet har lyft avfallshantering och avfallsbranschen i media och framför allt den illegala hanteringen där vissa ljusskygga aktörer tjänar enorma pengar på att förstöra natur och miljö.

Organiserad brottslighet

Där det finns pengar att tjäna kommer det alltid att finnas skumma aktörer som drar fördel av detta och även om företaget Think Pink hade sitt arbetsområde i Mälardalen så kan vi vara säkra på att det förekommer överallt, även i Halmstadsområdet.

Det finns idag en stark koppling mellan illegal avfallshantering och organiserad brottslighet, här i Sverige och i världen. Think Pink var på väg att säljas när ägarna blev arresterade och det bolag som skulle köpa bolaget är en stor nationell avfallsaktör som även köper avfallsförbränning av HEM. Så plötsligt kröp all den där smutsen ändå nära även oss som ett seriöst kommunägt energi- och miljöbolag. Det visar på vikten av att ständigt ha ögonen med sig i allt som rör avfallshantering.

På HEM är vi väldigt medvetna om branschens baksida och jobbar aktivt på många sätt för att undvika att hamna i affärer med bolag som inte har rent mjöl i påsen.

Annika Collen, bränslestrateg, och Carl Lagerblad, mottagningschef på kraftvärmeverket på Kristinehed följer Think Pink-rättegången och tycker att miljöskandalen ”smutsat” ner ryktet även för seriösa avfalls- och energibolag.

- En bra miljötjänst kostar pengar. Utger sig någon för att kunna hantera avfallet till extremt billigt pris så är det något konstigt. Det finns rötägg i alla branscher och här påverkade den här aktörens agerade omgivningen väldigt mycket, säger Annika Collen.

Till HEM kommer dagligen leveranser av avfall från företag, industrier, byggarbeten, kontor och andra verksamheter som betalar för att avfallet ska förbrännas. De flesta är välkända kunder sedan länge men emellanåt kan det dyka upp förfrågningar som får varningsklockorna att ringa lite extra.

- I tider med avfallsbrist är risken ännu större att vi blir kontaktade för att ta emot partier med avfall till en låg mottagningsavgift. Ofta är det ett rött utropstecken på den typen av affärer. Vi tackar nej konsekvent på sådant, säger Annika Collen.

Bara välkända aktörer

För gemeneman kan det tyckas konstigt att avfall, som vi ser som sopor som bara ska eldas upp, är en viktig handelsvara för energibolag med fjärrvärme till exempel. Där är det viktigt att veta vad man handlar med och tar emot in i sina värmeverk. På HEM arbetar man främst med större och välkända avfallsaktörer. I de fall avtal görs med en ny och, för kollegorna, okänd eller nystartad aktör så görs en rad olika bakgrundskontroller. Till exempel kan man kontrollera bolagets ekonomi och ta in referenser från andra i branschen.

- Vi arbetar alltid med avtal. Vår erfarenhet och upplevelse är att den som inte vill skriva någon typ av avtal oftast inte heller har rent mjöl i påsen. Avtalsvillkoren ger oss till exempel rätt att göra platsbesök hos leverantören både med och utan förvarning, förklarar Carl Lagerblad.

När avfallet kommer till kraftvärmeverket på Kristinehed finns också ett skyddsnät. Alla leveranser ska först passera ”Vågen” och dokumenteras. I affärs- och vågsystemet finns alla kunder inlagda för att kunna faktureras. När chauffören ska väga in avfallet på Kristinehed behöver man därför ha med sig flera typer av dokument/uppgifter för att få väga in och lämna avfallet till förbränning.

Inte ens när man kört in på området kan man känna sig ”säker” för HEM:s avfallskontrollanter genomför regelbundna kontroller av de lastbilar som kommer in. Detta för att upptäcka olika typer av avvikande avfall och om det är en ny aktör så har man lite extra ögon just på dem. Emellanåt upptäcker man att det som dokumenten sagt skulle finnas i avfallet inte alls stämmer. Det kan handla om att man slängt biologiskt avfall eller annan typ av avfall som man inte uppgett eller tänkt betala för.

I de fallen klassas lasten om och leverantören får ta tillbaka lasten för omsortering eller betala en straffavgift.

Noga dokumenterat

Under de kalla månaderna på året kommer det även in avfall från andra länder till Halmstad för förbränning i pannorna på Kristinehed. Dessa länder betalar HEM för att förbränna avfallet åt dem eftersom de själva inte har möjlighet. Där kan man tänka sig att det skulle kunna dyka upp obehagliga överraskningar, men enligt Annika Collen och Carl Lagerblad är det så kallade importerade avfall väldigt väl sorterat och kontrollerat.

Importen av avfall sköts via EFO, ett bolag som länge arbetat med bränsle- och avfallsimport. HEM är dessutom sedan några år delägare i EFO tillsammans med fem andra energibolag i Sverige. EFO och dess personal har lång erfarenhet av att göra affärer med andra länder och det finns ett utarbetat kontrollsystem för att godkänna dem man gör affärer med samt en Code of Conduct att arbeta utifrån.

- Avfallet från andra länder är otroligt väldokumenterat, mycket mer så än avfallet inom Sverige. Uppströmsarbetet är oerhört viktigt, var kommer det ifrån och vad innehåller leveranserna? Tillsammans med de andra energibolagen i EFO har vi möjligheter att ha god koll på just det med personal som gör kontroller i ursprungsländerna, säger Carl Lagerblad.

Så även i en bransch med avfall finns många sätt att göra rätt och vara en bra och laglig aktör. När gäng- och kriminella grupper letar sig in i allt fler sektorer av samhället är det bra att även som privatperson hålla lite koll omkring sig, menar Annika och Carl.

- Ja, vi behöver nog alla vara uppmärksamma på avfallsbrottslighet i vardagen! Om man ska beställa hem en container till exempel vid renovering så är det bra att jämföra priser mellan välrenommerade seriösa företag och mindre kända aktörer. Ett väldigt billigt jämförpris ska man vara observant på. Billigt är sannolikt inte bra, en seriös miljöhantering kostar, säger Annika Collen.

En annan sak är mer konkret som att man upptäcker avfallsdumpningar eller nedgrävda sopor i naturen.

- I de lägena ska man anmäla det till den kommunala tillsynsmyndigheten, tipsar Carl Lagerblad.

Viktigt att ta ansvar

Båda tycker att det är oerhört tråkigt att oseriösa aktörer som Think Pink kunnat agera som de gjort, men samtidigt är de desto gladare över att arbeta i ett bolag som sköter sig och går i bräschen för en bra avfallshantering.

- Det är viktigt att vi som kommunalt bolag går före och tar ansvar så att det avfall som uppstår tas om hand på ett ansvarsfullt och riktigt sätt. För avfall kommer alltid att uppstå och behövas tas om hand. Får vi uppdraget så är det en garant för att det avfallet hamnar där det ska och inte i skogen, säger Annika Collen.

Kristineheds miljöanläggning

På Kristinehedsverket kan ditt företag lämna avfall. Ditt avfall vägs i vår vågstation och därefter tar vi hand om det på bästa och mest miljösmarta sätt.

Avfall

I Halmstad är vi väldigt bra på att sortera vårt avfall. Vi omvandlar ditt avfall till nyttor i form av fjärrvärme, el och biogas/biogödsel. Detsamma gäller materialåtervinning som glas, metall, plast och papper som återvinns till att producera nya saker.

Inspiration & Nyheter

Dyk ner i vårt nyhetsrum och upptäck artiklar skapade bara för dig – din guide till en grönare framtid. Vi bjuder in dig till att utforska, lära och inspireras tillsammans med oss