Är du förberedd för ett strömavbrott eller kris?
- Privat /
- Tips & Råd /
- Är du förberedd för ett strömavbrott eller kris?
Det är ingen hemlighet att vårt samhälle är beroende av el för det mesta i livet och ett avbrott kan snabbt få konsekvenser. Utan el försvinner värme, matlagning blir svårt och livsmedel kan ta slut i butikerna. Hur du och samhället klarar en kris är helt beroende på hur väl förberedd du och vi är innan något händer. Här kommer lite råd om just förberedelser för kris.
I Sverige har vi som tur är länge varit förskonade från allt för omfattande kriser även om det emellanåt händer saker som får allvarliga följder för många. Stormen Gudrun slog ut el- och telefonnät för en stor del av Sverige, översvämningar, strömavbrott, bränder och olyckor prövar vår krisberedskap varje år.
Vi ansvarar själva för vår beredskap
Försvinner el, värme och telefoni påverkar det mycket av det vi tar för givet i vardagen. Tillgång till vatten, drivmedel och digitala tjänster som internet och mobilnät slutar fungera, vilket också påverkar sjukvården och transporter. För att hantera sådana krissituationer, och för att avlasta sjukvård, räddningstjänst och andra krisinstanser under kritiska tidpunkter, harr Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, goda råd för hur du själv förbereder dig i hemmet. Där ingår till exempel att ha ett lager av nödvändigheter som mat, vatten och värmekällor, samt en batteridriven radio för information. Samhället har beredskap, men vi enskilda individer måste också ta ansvar för vår egen säkerhet.
Genom att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka dig och din omgivning får du en mental beredskap som hjälper dig att vara bättre förberedd när en kris inträffar. Samhällets elförsörjning är robust, men det är ändå viktigt att vara förberedd för situationer där elen försvinner tillfälligt eller helt.
Förberedelse är avgörande
Att vara förberedd för en kris är avgörande för att kunna hantera oväntade situationer där samhällets stöd kan vara begränsat.
För att klara sig minst en vecka på egen hand är det viktigt att ha tillgång till mat och vatten. Ett lager med hållbar mat som konserver, torrvaror och tillräckligt med dricksvatten för hela hushållet rekommenderas. Värme är också en prioritet, särskilt under kalla månader. Extra kläder, filtar och alternativ uppvärmning som fotogenkamin eller gasolvärmare är bra att ha.
Hygienartiklar, första hjälpen-kit och nödvändiga mediciner är också en prioritet för att klara hälsa och renlighet under en kris. I osäkra tider är vikten av kommunikation avgörande och en batteridriven eller solcellsdriven radio kan ge viktig information om händelseutvecklingen. Till sist är det viktigt att ha alla viktiga dokument, som id-handlingar, försäkringspapper och andra värdefulla papper, lättillgängliga i en krissituation.
Om du följer MSB:s råd och ser till att uppdatera dina förråd kommer du att vara bättre rustad att hantera en kris oavsett om det handlar om ett längre strömavbrott eller andra störningar i samhällsfunktionerna.
Här är fem prioriteringar för hemberedskap:
- Mat och vatten:Se till att ha en veckas förråd av vatten och hållbar mat som inte kräver kylning.
- Värme: Förbered alternativa uppvärmningskällor som filtar och kläder ifall strömmen går.
- Hygien och mediciner: Ha tillgång till hygienartiklar och personliga läkemedel.
- Information: Ha en radio med batterier eller solceller för att kunna ta emot information.
- Viktiga dokument: Ha viktiga papper lättillgängliga.
För mer detaljer kan du läsa vidare på MSB:s hemsida.
Beredskap med kunden i fokus
HEM:s tekniska förvaltare på energitjänster är gruppen som dygnet runt, 365 dagar om året, rycker ut när kundernas anläggningar krånglar. Som en förlängd arm till affärsingenjörerna ser de till att systemen fungerar och att snabbt vara ute om något ska justeras, lagas eller bytas. Här jobbar bland annat teamchef Carin Zachrisson och Slobodan Markovic.