
Matavfall
- Privat /
- Återvinn & sortera /
- Färgsortera dina sopor /
- Matavfall
Matavfall är det som blir kvar på skärbrädan när du lagat mat och det som blir kvar på tallriken när du ätit. Du sorterar ditt matavfall i den gröna påsen.
Matavfallet blir till en slurry som transporteras till biogasanläggningar i södra Sverige, där produceras biogas och biogödsel som används i det lokala jordbruket. De gröna plastpåsarna förbränns och blir till el och fjärrvärme. Därför är det viktigt att du endast lägger matavfall, och inget annat, i de gröna påsarna.
Vad hör hemma i den gröna påsen?
Exempel på matavfall är:
- Skal av frukt, grönsaker och potatis
- Rester av mat
- Kött- och fiskrester
- Kaffesump med filter
- Teblad och tepåsar
- Godis, kex och kakor
Tips!
- Låt blöta råvaror rinna av innan du slänger dem.
Vad händer med ditt matavfall?
Matavfallet blir till en slurry som transporteras till biogasanläggningar i södra Sverige, där produceras biogas och biogödsel som används i det lokala jordbruket.
Vill du veta mer?

Fotograf: Bodil Johansson

