Prisstabilitet viktigt
Med ökad efterfrågan på bränslen har bränslepriserna stigit och blivet ett ekonomiskt bekymmer för hela branschen just nu. Vissa bolag har tvingats till höjningar på upp emot 40 procent och snittet i riket hamnar runt cirka 10 procent, en siffra som HEM aldrig ens funderat på.
- Vi gav redan i fjol en indikation på var vi skulle behöva höja med 2024 och 2025 och vi har alltid hedrat det. Just prisstabilitet är en av våra viktigare principer. Det finns dessutom en prisändringsmodell för Prisdialogen med regler för hur allt ska gå till och det följer vi, säger Pär Mann.
Kundens alternativkostnad, kostnad för alternativa uppvärmningsformer, (konkurrensituationen) är också central i HEMs prissättning såväl som naturligtvis trycket från kostnadsutvecklingen.
Fjärrvärmeaffären är ryggraden i HEM:s verksamheter och att få hjulen att rulla för framtiden är högsta prioritet för bolaget. Många faktorer i omvärlden har man väldigt liten möjlighet att påverka, men mycket är på gång internt med sikte på framtiden.
Att arbeta med effektivisering av det egna bolaget och fjärrvärmeverksamheten är en del. Från att tidigare ha haft stora intäkter för att förbränna avfall kostar det idag stora pengar i avgifter. Det i sig har skapat incitament att jobba mer för att ännu bättre ta hand om den energi som produceras.
- När det i stort sett inte kostat något att producera energi har det inte varit läge eller funnits intresse att förändra något och ta hand om energin. Nu ser vi en stor effektiviseringspotential för att kunna leverera energi på ett ännu bättre sätt till kund i form av komfort- och processvärme, säger Pär Mann.