Returburken- den mobila återvinningscentralen

Att det kunde vara så trevligt att göra sig av med grovavfall och gammal uttjänt elektronik hade nog ingen trott. Men just trevligt blev det då HFAB tog hjälp av HEM:s mobila återvinningscentral Returburken för att underlätta för hyresgästerna på Linehed i veckan.

Returburken är HEM:s ombyggda långtradare där många av fraktionerna på de traditionella återvinningscentralerna finns med. Varje år utnyttjar flera av kommunens fastighetsägare möjligheten att hyra in Returburken under en kväll eller en helgdag för att underlätta för de hyresgäster som inte har bil eller av andra anledningar inte kan ta sig till de vanliga återvinningscentralerna.

Enligt Peter Gustavsson, teamchef för återvinningscentralerna, är Returburken ute ungefär 35 gånger per år, en siffra som väl är okej men som man skulle vilja öka på rejält både för kundernas skull och för att utnyttja Returburken mer än idag.

I veckan var det HFAB:s tur att anlita Returburken och HEM:s personal under några timmar på kvällen. Samtidigt drog man i gång grillen med korv, bröd och dricka till de hyresgäster som kom för att slänga allt från gamla fönsterpersienner till köksstolar och hemelektronik eller bara för att träffas och prata en stund.

Social tillställning

Arbetskamraterna Gunilla Bergström och Annelie Ek passade på att samtala med grannen Ingrid Larsson över varsin korv.

- Det här är en jättebra idé. Har man inget körkort kommer man ju inte i väg med skräpet och alla har inte någon att be om hjälp med det, menade Gunilla Bergström.

Alltid är det något som ligger och samlar damm, tyckte väninnorna som slängt både batterier och myggmedel samt en del elektronik i de olika facken.

- De brukar dyka upp hos oss vår och höst och då är det lagom att göra en utrensning där hemma och bära ut. Dessutom är det lite socialt här och man träffar lite folk också på samma gång, sa Annelie Ek.

Ingrid Larsson uttryckte uppskattning mot hyresvärden HFAB för initiativet och möjligheten att sortera ut på så nära håll som hyresgäst.

Hela handen

HEM:s medarbetare Alexander Fogelström och Modou Ndure fanns på plats för att hjälpa kunderna slänga rätt sak på rätt plats och ge lite tips och goda råd.

- De äldre är ofta väldigt noga med att sortera men en del får man verkligen vara bestämd mot och visa med hela handen så det blir rätt, berättade Alexander Fogelström.

Under kvällen fick han och Modou bland annat ta emot både köksbord och stolar som var alldeles för fina för att slängas som trä- eller grovavfall. De kunde i stället gå in i skåpbilen med återbruk som får längre liv. En gammal fåtölj som sett bättre dagar fick dock en åktur in i fjärrvärmepannan.

- Mycket går till energiåtervinning eller elektronikåtervinning. Allra viktigast är ju egentligen att få in det farliga avfallet och elavfallet som vi inte vill ha in i hushållsavfallet, förklarade Peter Gustavsson.

Åsa Maxe, affärsområdeschef på HFAB, fanns på plats och passade på att prata med hyresgäster och samla på sig synpunkter och svara på frågor.

- Det här är ett jättebra sätt för oss att möta hyresgäster och föra dialog med dem om deras boendesituation. Returburken är ett stående koncept hos oss under året även om vi kör lite olika upplägg för olika områden utifrån behov, sa hon.

En hyresgäst passade på att ta henne med på en kort promenad för att diskutera papperskorgar och ett gemensamt utrymme på gården.

Gäster från Mölndal

Just den här kvällen fanns representanter från Mölndals kommun också på plats för att studera Returburken eftersom de själva är intresserade av att starta upp något liknande hemma. Till Peter Gustavssons glädje passade de på att rikta beröm till HEM-personalen som man tyckte var engagerade och väldigt serviceinriktade mot alla besökande hyresgäster.

- Det är ju roligt att åka ut så här. De flesta som kommer är glada även om man som sagt får ha ögon i nacken ibland när saker slängs, konstaterade Alexander Fogelström som jobbat tre år på HEM och trivs med sitt jobb.

Returburken går snart i ide för året eftersom man oftast rullar mellan mars till maj och september till och med oktober.

- Vi följer ljuset. Både på dygnet och året, konstaterade Peter Gustavsson.

Avfall

I Halmstad är vi väldigt bra på att sortera vårt avfall. Vi omvandlar ditt avfall till nyttor i form av fjärrvärme, el och biogas/biogödsel. Detsamma gäller materialåtervinning som glas, metall, plast och papper som återvinns till att producera nya saker.

Inför ditt besök på återvinningscentralen

För att ditt besök ska gå så smidigt som möjligt har vi samlat information inför ditt besök här.

Sorteringsguide

Att sortera rätt är inte så svårt som man kan tro – faktum är att det kan vara både enkelt och roligt. Vi vill inspirera dig att bli både ekonomi- och miljösmart på en och samma gång!