Så tror vi att elnätet utvecklas kommande år

Så var den då ute för samråd, HEM Nät:s första nätutvecklingsplan med en prognos för hur man idag tror att nätet kommer att utvecklas de kommande tio åren. Mycket är en ögonblicksbild eftersom samhället förändras i rasande takt och alla inblandade understryker vikten av att arbeta aktivt med dokumentet.

Det är på uppdrag av Ei, Energimarknadsinspektionen, som HEM Nät nu alltså tagit fram sin första nätutvecklingsplan. Och inte bara HEM Nät förresten utan hela branschen. Uppdraget är nämligen ett lagkrav som sedan i år gäller för samtliga nätägare i det svenska elsystemet. Planen sträcker sig från 2025 till 2034 och ska ge en bild av hur elnätet i HEM Nät:s område kommer att utvecklas under dessa kommande tio år.

Se framtida behov

Kollegorna Lina Pålsson, affärsutvecklare, Michael Adgård, Nätkoordinator, och Claes Andersson, nätingenjör, har under det senaste året arbetet intensivt med sin prognos för de olika faktorer som på många sätt kan komma att påverka nätet i framtiden.

- Syftet med planen är att visa att vi tänker framåt och att redan nu titta på de behov som vi tror kommer att finnas kommande år, förklarar Lina Pålsson.

De faktorer man utgår från är till exempel befolkningstillväxten i Halmstad, översiktsplanering för nya områden och byggnationer, elkrävande industri, anslutning av fler och nya elfordon, solceller och batterilagring. Listan kan göras lång i ett samhälle i ständig förändring.

I arbetet med planen har man tagit hjälp av Elias Hartvigsson på företaget Endre som presenterat ett AI-verktyg där man kan väva samman statistik, data och mätvärden idag och få fram ett förutspått behov för framtiden.

Ögonblicksbild

Lina Pålsson understryker att prognosen som tagits fram bara är en ögonblicksbild av hur man i projektgruppen ser på utvecklingen i detta nu och att den med största sannolikhet kommer att behöva uppdateras med jämna mellanrum.

- Det finns så mycket i omvärlden som vi inte kan påverka och därför blir en hel del av detta kvalificerade gissningar och planen ett levande kontinuerligt arbete, säger Claes Andersson.

Att göra planer och att försöka spå behoven för framtiden är ju inget nytt i sig. Det är man tvungen till vare sig det är lagstadgat eller inte. Men idag är allting så mycket mer komplext och allt förändras så snabbt både för privatpersoner och företag. Förr fanns det konsumenter och producenter av el. Idag finns en salig blandning och mix av dessa och en problematik med effektbehov och effektbegränsningar över säsongerna vilka bara ökar i takt med hur vi använder el och effekt och när.

Olika utmaningar

Olika delar av landet har olika utmaningar och därför kommer säkert nätutvecklingsplanerna att skilja sig åt mellan olika nätägare, tror Lina Pålsson. Det man har gemensamt är att det är första gången man enligt lag gör en sådan här plan för sitt nätområde.

- Planen ska visa hur vi nätägare resonerar när vi bygger ut nätet och att det kan finnas alternativ till att ”bara” bygga ut. Kanske använda oss av mer flexibla resurser och tjänster, säger Michael Adgård.

Alla tre tycker att arbetet visat att man jobbat på rätt sätt även tidigare, men man har också blivit mer medvetna om att en del åtgärder kan behöva göras tidigare.

- Det är positivt att vi i Halmstad har en god förmåga att leverera. Planen blir värdefull som en grund för kommande investeringar i nätet och för flexibla lösningar, summerar Claes Andersson.

Fram till den 27 oktober kan alltså externa intressenter säga sitt. Därefter sammanställs dessa och redovisas i den slutgiltiga planen som senast den 31 december ska ha skickats in till Energimarknadsinspektionen.

HEM Nät AB:s första nätutvecklingsplan

HEM Nät har på uppdrag av Ei, Energimarknadsinspektionen, tagit fram vår första nätutvecklingsplan. Uppdraget är ett lagkrav som sedan 2024 gäller för samtliga nätägare i det svenska elsystemet. Planen sträcker sig från 2025 till 2034 och syftet är att ge en bild av hur elnätet i HEM Nät AB:s koncessionsområde kommer att utvecklas under de kommande tio åren.

Elnät Halmstad

Elnät

I Halmstads tätort är det vi på Halmstads Energi och Miljö Nät AB (HEM Nät) som äger och ansvarar för elnätet. Vi är ditt lokala elnätsföretag och en del av Halmstads Energi och Miljö AB.

Kontakta oss

Vår kundservice hjälper dig gärna med dina frågor! Vi har flera sätt att komma i kontakt med oss på. Sök bland vanliga frågor och svar, använd vår chattfunktion, maila oss, ring oss eller använd vårt formulär längst ner på sidan.