Om krisen eller kriget kommer- snart i en brevlåda nära dig

Nu börjar den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer att delas ut till samtliga av Sveriges cirka 5,2 miljoner hushåll. Håll utkik i brevlådan de närmaste veckorna, läs den, följ råden och spara den när den väl kommer.

Då var det dags igen för ett nytt utskick av broschyren Om krisen eller kriget kommer. Förra gången den delades ut till landets samtliga hushåll var 2018. Sedan dess har den säkerhetspolitiska hotbilden mot Sverige försämrats och vi har blivit en allierad i Nato. Därtill blir extremväder som en följd av de pågående klimatförändringarna allt vanligare.

- Man kanske kan tycka att det pratas väl mycket om kriser och krig för vi ser ju inte så mycket av det här i Sverige. Men vi lever ju i en orolig värld och det är viktigt att vara beredd för att klara kriser, säger Åsa Montan, kommunikatör på HEM och tillika en av medlemmarna i kriskommunikatörsnätverket för Halland och Västra Götalandsregionen.

Där ingår bland annat kommunerna, Regionen, Ringhals, Polisen, Försvaret och en rad andra organisationer och bolag inklusive HEM. Genom att sprida samma information och råd hoppas man nå fler invånare med viktiga budskap.

Den nya broschyren ger konkreta råd om hur vi alla kan skaffa en god beredskap mot den hotbild som råder, men också hur vi ska agera om något händer. Det finns mycket vi kan göra tillsammans som stärker vår motståndskraft.

Minst en veckas hemberedskap

Den nya broschyren har ett större fokus på vår beredskap för krig och den ger också en tydlig inriktning för vad som gäller för hushållens hemberedskap. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att du ska ha tillräckligt med vatten och mat hemma för en sådan tidsperiod, minst.

- Många går nog och funderar på att stärka sin hemberedskap, men sen tar man inte det där sista steget och skaffar den där krislådan och fyller den med det som behövs. Men det är ju nu i ett normalläge som man kan göra sådant. När något händer är det kanske så dags, säger Åsa Montan.

Även om det inte finns någon omedelbar fara för krig i Sverige, kan ett väpnat angrepp heller inte uteslutas. Samtidigt vet vi att kriser av olika slag kommer att drabba oss, exempelvis cyberattacker, översvämningar och värmeböljor. Mycket pågår här och nu.

Engagemang i närområdet

Många kan känna oro inför omvärldsläget. Genom att göra saker för sin egen skull men även tillsammans med andra för att stärka beredskapen så kan man minska oron och i stället omvandla den till en konkret handling.

- Alla är så klart olika. Själv tycker jag alltid att det är tryggare att vara förberedd och ha information om vad som kan hända och vad som förväntas av mig då än att låtsas som att inget händer. Jag tror också att det är jätteviktigt att tänka på vad vi riskerar förlora och hur värdefull vår demokrati och vårt land är för oss. Det är ju det som vi ytterst måste försvara och då behövs alla och alla behöver bidra.

Avbrottsinformation

Mörkt i hemmet? Innan du slänger dig på luren för att rapportera ett strömavbrott kan du kolla ett par enkla saker.

Beredskap med kunden i fokus

Beredskap med kunden i fokus

HEM:s tekniska förvaltare på energitjänster är gruppen som dygnet runt, 365 dagar om året, rycker ut när kundernas anläggningar krånglar. Som en förlängd arm till affärsingenjörerna ser de till att systemen fungerar och att snabbt vara ute om något ska justeras, lagas eller bytas. Här jobbar bland annat teamchef Carin Zachrisson och Slobodan Markovic.

Nyheter

Här hittar du nyheter på teman energi, miljö och hållbarhet. Det händer mycket i både Halmstad och vår omvärld!